Lacauti vrancea covasna iarna munte zapada

Lăcăuți

Munții Vrancei sunt ca un fel de răscruce unde și-au dat întâlnire felurite plăsmuiri ale naturii și ale minții omenești. Aici se adună la sfat trei mari plăci tectonice care din 30 în 40 de ani se joacă cu nervii noștri. Tot aici s-au adunat mulțime de legende: de la povestea Vrâncioaiei cu ai ei șapte feciori viteji la legenda Mioriței și la credința în comoara dacică ascunsă în măruntaiele muntelui, pe care n-a dibuit-o până azi nici măcar RMGC-ul. În Munții Vrancei se întâlnesc Moldova, Ardealul și Valahia, și tot aici e răspântie mare de vânturi, care fac să se strângă peste an la precipitații așa cum mai rar se vede pe la noi.

Muntii Vrancei iarna zapada


Cum mare parte din precipitațiile cu pricina se întâmplă iarna, nu-i de mirare că la mijloc de martie grosimea omătului se măsoară în metri, iar o drumeție pe schiuri înspre vârful Lăcăuți nu-i defel o curiozitate la vremea când în Herăstrău lumea joacă deja badminton la mânecuță scurtă. Ideea de a cuceri vârful Lăcăuți pe schiuri îmi încolțise în minte încă de când au încolțit primii fulgi de nea, prin octombrie, dar diverse concursuri și competiții de împrejurări au făcut ca ideea să devină realitate abia la jumătatea lui Mărțișor, când în toată țara mirosea deja strașnic a primăvară.

zapada Muntii Vrancei schi brazi
Iarnă, nu șagă…

Dintre cele trei voievodate care se învecinează în Munții Vrancei am ales Ardealul ca punct de plecare. Odată pentru că, în calitate de covăsnean cu normă redusă, îmi e foarte ușor să vin cale de-o oră și un pic din Bixad, iar doi la mână pentru că drumul cel mai scurt către vârf pornește din satul Comandău, mai sus de stațiunea Covasna.

statiune hotel bradul Muntii Vrancei Lacauti

Și dacă tot am pomenit de stațiunea al cărei nume dă, începând din 1968, numele vechiului județ Trei Scaune (Háromszék), să zăbovim spre a admira panorama de pe dealul zis Cetatea Zânelor (Tündérvár).

Covasna Muntii Vrancei
Poza asta am făcut-o cam la vremea când ziceam că încolțea și ideea

Aici, în locul unde s-au descoperit și studiat rămășițele unei așezări daco-romane de secol 2, se zice că își făcuse sălaș zâna Ilona (Ileana, posibil Cosânzeana), care stăpânea o fabuloasă comoară ascunsă adânc în munte (observați a naibii potriveală cu legenda de limbă română de pe partea ailaltă a muntelui !), păzită de un cocoș ce nu adoarme decât odată la 7 ani, iar cine e pe fază are ocazia să fure câte o floare de diamant.

Nu am timp de alte detalii ale legendei, pentru că drumul ne poartă – tropa-tropa cos α – paralel cu o cale ferată de jucărie, către Comandău.

Covasna cale ferata

Pare de jucărie, dar în fapt e un monument al ingeniozității tehnice de secol 19 – un plan înclinat feroviar folosit la transportul cherestelei din pădurile Comandăului la vale, în gara Covasna, utilizând ca singură sursă de propulsie forța gravitației. Mă gândesc că în alte țări localnicii te-ar ușura de câteva zeci de euro să vezi așa ceva. La noi e mai comod să lăsăm monumentul pradă eroziunii naturale a hoților de fier vechi și să continuăm exploatarea cherestelei, sperând că damful de motorină al utilajelor va atrage ca prin minune turiști amatori de inedit.

Lacauti iarna zapada schi brazi

Am ajuns și la Comandău. Așezarea a luat ființă pe locul unui vechi post de grăniceri al Imperiului Austriac – Grenzkommando, de unde și numele localității. De aici pornește un drum forestier către creierii munților, drum pe care îl voi urma și eu o vreme înainte să iau pieptiș coasta muntelui spre vârful Lăcăuți. Sunt înarmat cu un GPS pe care am încărcat un traseu luat de pe un site dedicat drumețiilor pe bicicletă. Dacă au putut ei cu bicla, oi putea și eu cu doagele.
Mai sunt dotat și cu un termos plin cu ceai cald (cel puțin așa era la plecarea de acasă) și niște gustări reci (care au și rămas așa).

Covasna iarna Muntii Vrancei

Las în urmă ultimele fumuri ale Comandăului și fac, vorba proverbului chinez, primul pas din călătoria de vreo 11 km. Traseul meu prezintă un fel de ochi pe la jumătatea lui, adică pot să merg pe o ramură la dus și să mă întorc pe cealaltă. Aleg la întâmplare să mă duc prin dreapta și să mă întorc prin stânga (deși la întoarcere s-ar vedea tot ca dreapta, dar să nu teoretizăm excesiv…).

Covasna Comandau zapada brazi schi

Varianta aleasă oferă, fără îndoială, anumite avantaje de ordin fotografic sau al curiozităților naturale.

copac iarna zapada ciocanitoare Covasna Muntii Vrancei scorbura
Despre ciocănitoare se spune că e medicul pădurii. În cazul copacului din imagine vorbim mai degrabă de medic legist.

iarna zapada Covasna Muntii Vrancei fotografie gheata
Un fel de orgă de gheață

Din nefericire, avantajele sunt contrabalansate cu vârf și îndesat de un dezavantaj major: pe drumul ales de mine nu există, practic, niciun drum !

Comandau Covasna Lacauti schi zapada

Deși urmez cu sfințenie ruta GPS-ului, zăpada este mai imaculată decât în cărțile poștale cu spiridușii lui Moș Crăciun, iar barajele de vegetație mă sâcâie tot mai tare, punându-mi nervii și mușchii la grea încercare. Noroc cu ceaiul că încă mai e călduț, însă din păcate e verde, că altul n-aveam pe-acasă. După jumate de termos inima îmi tresaltă mai ceva ca la meciul cu Argentina din ’94, fără ca setea să mi se ostoiască. Partea bună e că desișul de molizi, pe care îl străpung precum Livingstone jungla africană, îmi oferă berechet țurțuri suculenți. Cu toate astea îl pomenesc întruna pe zevzecul care a pus traseul  pe net, dimpreună cu mai multe rude directe de-ale sale, în viață sau decedate. Aș face cale întoarsă, dar mai sinistră decât spectrul înfrângerii este perspectiva de a lua iar hățișurile la rând, în sens invers.

iarna zapada Comandau Lacauti Muntii Vrancei

În jurul meu se zbenguie o puzderie de pițigoi de munte (Poecile montanus), o specie care nu se găsește chiar la orice colț de cotitură. Îi pot vedea de la 2-3 metri cum se amuză de faptul că n-am dotarea necesară pentru a face fotografia pe care mi-aș dori-o. Strâng din dinți (ca să nu slobozesc o nouă înjurătură către nătărăul de pe Bikemap) și mai urc pieptiș câțiva metri.
După câteva ore bune de luptă cu molidișul compact, omătul de peste un metru și oboseala, ajung la un drum adevărat. Nu are 4 benzi, dar are urme de pași. De aici până la stația meteo nu mai e mult, slavă Domnului, doar o mică coborâre și un urcuș zdravăn.

iarna zăpadă schi Lăcăuți Covasna Munții Vrancei cruce
…slavă Domnului…

Am ajuns la stația meteo.

Munții Vrancei iarna zăpadă Covasna vârf schi

La post se află Dorin, meteorologul de serviciu, care mă întâmpină cu spuma de ras pe un obraz. Îmi zic că l-am luat prin surprindere, dar de fapt nu e chiar așa, pentru că mă zărise de departe și a legat câinii care acum latră nervoși, închiși în magazie.

Munții Vrancei Covasna munte zăpadă schi drumeție
Click&zoom pentru a auzi cum latră câinii

E aproape ora 4. Mult mai târziu decât îmi făcusem socoteala că o să ajung în vârf, și în plus sunt rupt de oboseală. Dar după o oră de recuperare, agrementată cu două stacane de ceai (ceai adevărat, de afine !), ceva de-ale gurii din desagă și o șuetă cu nea Dorin, viața pare mai frumoasă. Dorin îmi face și un mic tur al cabanei meteo, vorbindu-mi despre viața dură de soldat al timpului probabil în vârf de munte.

Munții Vrancei zăpadă Covasna schi meteo

Un schimb durează 3 zile, timp în care meteorologul e singur (câtă vreme nu-l inoportunează vreunul pe schiuri sau pe biclă) și trebuie să dea raport din oră în oră. Zi și noapte, de 72 de ori ! Și eu mă mai plâng de trei scaieți și-un nămete…

Lăcăuți Munții Vrancei Covasna vârf iarnă zăpadă meteo stație
Vedere pe fereastra stației meteo

Involuntar îmi zboară gândul către cealaltă stație meteo de unde am amintiri dragi – cea de pe Musala. Hotărât lucru, în stilul ăsta mai învăț și eu o meserie, poate la bătrânețe înfig un termometru în vârf de nuc și-mi fac stație meteo !

Munții Vrancei vârf Covasna iarna zăpadă tricolor
Pe Musala îmi amintesc că flutura un drapel al Bulgariei. Aici, ca să nu fie drapelul luat de vânt, oamenii au îmbinat utilul cu patrioticul.

Deși e ora 5, Dorin mă asigură că, dacă de data asta o iau pe unde trebuie (adică pe cealaltă ramură decât cea pe care am venit), coborârea pe schiuri îmi ia 2 ore până în Comandău. Cum vremea pe vârf e mult prea proastă pentru a mai petrece o oră pentru poze, cum era socoteala de-acasă, nu mai am niciun motiv de zăbovit.

Munții Vrancei vârf zăpadă schi stație meteo brazi Covasna

Găsesc totuși pricină de răgaz mai jos, unde ceața nu mă mai învăluie, iar soarele, deja pregătindu-se de retragere, aruncă raze zglobii printre vălătucii de nor și brazii încovoiați de atâta zăpadă. Până la urmă a meritat toată cazna: ca întotdeauna, creasta muntelui te răsplătește pentru toate câte le pătimești pentru a ajunge acolo sus.

Lăcăuți Covasna zăpadă schi brazi
schi zăpadă Munții Vrancei Covasna soare brazi
Munții Vrancei zăpadă brazi soare Covasna schi
Covasna Munții Vrancei iarna zăpadă Lăcăuți schi
 Apus de soare delaVrancea (spre Covasna)
apus soare iarna zăpadă Munții Vrancei munte Covasna Lăcăuți schi

…Deși ce bine era să am 2-3 ore în plus pentru foto, dacă tot mi-am cărat și trepiedul până la 1776 de metri…

apus soare iarna zăpadă Munții Vrancei munte Covasna Lăcăuți schi

Dar din cauza tembelului cu GPS-ul nu mai am timp de finețuri (dacă-l prind vreodată, cu tot cu bicla lui de rahat, îi scot o roată și i-o fac guler !), așa că dezlipesc în sfârșit pieile de focă de pe schiuri și dau frâu liber vitezei să devină egală cu radical din 2gh. Ca întotdeauna în lumea reală, intervin frecări cu straturile de zăpadă mai afânată, așa că pe la 2gh -1 mai iau câte o trântă pe burtă. Văd stele verzi, dar nu e de la trântă, pentru că s-a întunecat complet: sunt chiar stelele de pe boltă ! Din fericire mai sunt dotat și cu o frontală, așa încât ultima parte a drumului forestier e mai mult o șuetă cu plictiseala decât o aventură pe întuneric.

iarna zăpadă Munții Vrancei Lăcăuți Covasna schi munte brazi

Ceea ce pot promite cititorilor mei după această ascensiune pe Lăcăuți este că „va urma”. La vară. Rămâne de văzut dacă pe jos sau cu bicicleta (poate mă întâlnesc și cu amicul, să jubilez văzându-l cum se zvârcolește de atâta sughiț), dar negreșit mă voi întoarce în Munții Vrancei.

zăpadă Lăcăuți Covasna schi munte brazi

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.