Kayseri Burunguz moschee Turcia Ercyies

Kayseri – moartea turismului

Pentru Turcia, turismul este o activitate economică de bază. Kayseri este un oraș în Turcia, ridicat pe locul anticei cetăți Cezareea (= ruine, istorie, cultură etc.). Mai mult, Kayseri este principala poartă de acces către Cappadocia, una dintre principalele atracții turistice ale Turciei. Deci condițiile sunt coapte pentru ca acest oraș să fie o vedetă turistică. Dar viața bate filmul și Kayseri este un oraș ale cărui singure puncte forte sunt mâncarea turcească și un munte la vreo 30 de kilometri, pe care arhitecții locali au făcut tot posibilul să-l mascheze pentru puținii turiști care se vântură prin centrul orașului.

Kayseri Burunguz moschee Turcia Ercyies
Moscheea Bürüngüz, datând hăt, tocmai din 1977. În fundal – muntele Erciyes.

Informațiile aflate la dispoziția eventualilor temerari sunt pe sponci și în general în turcește. Engleza este auzită perfect de mai toți locuitorii, dar vorbită de foarte puțini, în general extrem de bine ascunși. Așa se face că ceea ce descoperisem pe hărți și pe net ca fiind biserici erau fie ruine (termen cu conotații nu turistice, ci mai degrabă de salubritate), fie muzeu (și acela închis). Ideea era să mergem la o biserică în noaptea de Înviere, singurul motiv care ne-a determinat să rezervăm două nopți în orașul ăsta. Cum n-am avut unde, ne-am consolat că suntem printre puținii turiști care au petrecut două nopți consecutive în Kayseri.

Turcia Kayseri St. Mary Sf. Maria biserica church
Biserica Sf. Maria – „Centru de cultură și artă”, că fără cruce n-are cum servi de biserică. Oricum, închis.
Turcia Kayseri
Businessmani locali cu activitate în principala ramură economică a orașului: frecatul de mentă.

Dacă cumva ați remarcat asemănarea dintre numele orașului și celebrul sortiment de mezeluri, aflați că aceasta nu e deloc întâmplătoare. Schema etimologică se poate studia în figura alăturată:

KAYSERI <—- CAESAREA <—- CAESAR —-> KAISER —-> KAIZER

 Pe ruinele cetății antice romane, turcii selgiucizi au ridicat după vreo 1000 de ani o nouă fortăreață. Din aceasta au mai rămas doar zidurile. Bune și alea, dacă s-ar putea vizita cumva. Nu se poate, în schimb ești liber să le privești până te plictisești. Ceea ce se întâmplă destul de repede, noroc cu bazarul aflat în apropiere, care abundă de mărfuri locale, printre care covoarele anatoliene mai mult sau mai puțin tradiționale (abundența covoarelor anatoliene este oarecum similară cu abundența brânzei originale de Sibiu de la noi).

Kayseri Turcia cetate zid wall fortress
Turn din zidul vechii cetăți medievale

De negustorii de covoare n-ai cum să scapi folosind tertipuri ieftine. Eu am încercat, răspunzând la veșnica întrebare ”Where are you from ?” cu ”Argentina”. Credeți că mi-a folosit la ceva ? Omul mi-a declarat că America de Sud e visul lui ! Noroc că am avut prezența de spirit să bălmăjesc un răspuns în spaniolă (greșit, oricum) la fraza standard ”Ola, que tal ?”. Nu am putut să nu remarc că negustorul respectiv, care se ținea de mine ca nevoia de om, era probabil singurul vorbitor cât de cât fluent de engleză din orașul de la poalele Erciyesului.

Kayseri Erciyes bazar munte Argayos
Muntele Ercyies (gr. Argayos) văzut din fața bazarului

Nu am de gând să insist mai mult pe ceea ce a fost probabil cel mai fără rost city-break din palmaresul meu. Puținele imagini pe care le-am putut încropi pentru această postare vorbesc de la sine, nespunând mai nimic.

Prefer să mă limitez la clișeul ”Kayseri – poarta de intrare în Cappadocia”, pentru că sună mult mai promițător decât ce am văzut aici.

Kayseri

 

 

2 comments

  1. Domnu’ Chirila, dumneavoastra va puteti duce si in cartierul cel mai nou si searbad din cel mai nou si searbad oras al lumii si tot ar iesi un text savuros. Drept pentru care de aceea va iubim si urmarim postarile. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.