philomachus pugnax ruff handicap wounded bolnav pasari limicole mal apa birdwatching wildlife birds

Bătăuşul şchiop

Philomachus pugnax este denumirea ştiinţifică a unei păsări limicole căreia pe româneşte îi zice bătăuş. Numele acesta îi vine de la obiceiul masculilor ca, în perioada de împerechere, să se lupte, înfoindu-şi penele bogat împodobite, pentru favorurile vreunei doamne. Aşa am citit şi am auzit, căci de văzut n-am apucat niciodată să văd. Am văzut, însă, de curând o pasăre din specia asta bătându-se, cu o voinţă admirabilă, pentru a supravieţui.

Exemplarul din imagine pare să fi avut parte de un accident care l-a lăsat infirm de un picior. Pentru o pasăre care-şi procură hrana lipăind de zor pe malul bălţii, pierderea unui picior e în bună măsură echivalentă cu condamnarea la moarte prin înfometare. Dar eroul nostru e decis să nu se lase bătut.

În imponderabilitate

Ţopăind într-un picior, făcând şpagate, cumpene şi figuri de balet, luptându-se pe deasupra şi cu un vânt turbat, viteazul bătăuş izbuteşte să se hrănească şi pare să ducă o viaţă cât de cât normală. Nu se plânge de cruda-i soartă, nu aşteaptă ajutor de la Guvern, nu-şi vântură povestea-i tristă pe la TV: luptă, strânge din cioc şi-şi duce viaţa mai departe.

În luptă cu vântul
French Cancan
Cu figura asta de balet şi cu nuca alături, s-ar zice că asistăm la o scenă din “Spărgătorul de nuci”…
O cumpănă bine făcută
Alţii îi calcă pe urme. La propriu, din fericire.

Îşi va continua drumul spre ţările calde, iar la primăvară, revenind spre Nord, îşi va face poate o nouă familie şi va da viaţă unor bătăuşei frumoşi, sănătoşi şi la fel de dârji.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.