madrid spania spain palat palacio real Carlos tercero Franco

El Pardo

La vreo 15 km nord-vest de centrul Madridului se află un mic orăşel intitulat El Pardo, tehnic vorbind astăzi parte a municipalităţii capitalei spaniole. Înconjurat de dealuri domoale şi întinse păduri mediteraneene, liniştita suburbie găzduieşte una din reşedinţele regale spaniole – Palacio El Pardo.

El Pardo Madrid Espana Spain Spania palacio palat real Carlos III Franco

Nu ştiu dacă El Pardo înseamnă ceva în spaniolă, dar traducerea pe care aş propune-o eu e Mogoşoaia, datorită poziţionării faţă de centrul capitalei şi edificiului domnesc construit acolo…

El Pardo Madrid Espana Spain Spania palat palacio real parc park

Istoria palatului începe prin secolul al XV-lea, cu un castelaş ridicat de Henric al III-lea, unul din regii epocii castiliene (adică înainte de constituirea Spaniei prin unirea cu Aragonul). Ca orice monument arhitectonic care se respectă, de la Sf. Sofia la palatul brâncovenesc de la Mogoşoaia, şi Palacio El Pardo a trecut prin diverse modificări, reconstrucţii şi renovări – ba un incendiu, ba o toană de-a unui rege, ba alt pretext lucrativ.

Ceea ce se vede azi contra sumei de 9 euro de căciulă este rezultatul renovării din timpul lui Carol al III-lea în sec. XVIII (de unde aspectul stilistic baroc, colţ cu rococo). Iniţial palatul consta dintr-o singură aripă, dar în sec. XX o a doua aripă i-a fost adăugată, perfect simetrică cu cea originară (probabil că fără această adăugire preţul biletului de intrare ar fi fost azi doar 4,5 euro).

El Pardo Madrid Espana Spain Spania palat palacio real architecture baroque park

Vizitarea palatului se face doar în grupuri ghidate la ore fixe, doi câte doi de mânuţă şi ascultând disciplinat explicaţiile tovarăşei educatoare. În extra-sezon, explicaţiile sunt exclusiv în spaniolă, dar îmi place să cred (deşi acum nu mă mai ajută cu nimic) că în sezon există şi tovarăşă de engleză. Fotografiatul în interior este aspru interzis de tovarăşul paznic care însoţeşte grupul, aşa că vă invit călduros să căutaţi poze pe Internet.

Turul ghidat durează cam o oră. Probabil că, dacă palatul ar fi fost amplasat în orice altă ţară, turul ar fi durat pe puţin două ore, dar la viteza cu care vorbesc spaniolii încadrarea într-o oră se face lejer.

Exact ca la Mogoşoaia, palatul este dotat şi cu un frumos şi fotogenic parc, vizitabil gratis şi pozabil după pofta inimii.

Palatul a servit ca reşedinţă regală până în 1898. După Primul război mondial a găzduit temporar familia imperială austriacă, aflată în exil, apoi, după Războiul Civil spaniol, a devenit reşedinţă permanentă a generalissimului Franco. Astăzi, pe lângă funcţia turistică, e folosit şi drept spaţiu de cazare pentru şefii de stat străini, iar uneori găzduieşte ceremonii publice cu participarea familiei regale spaniole.

Imediat în vecinătatea palatului El Pardo se află piaţa centrală a orăşelului omonim, unde, pe lângă imagini cu orăşelul, poţi lua prânzul sau autobuzul către centrul Madridului.

Mai multe fotografii cu Mogoşoaia Madridului am stivuit la acest frumos link. Visualisacion agreable !

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.