Protest de iarnă

S-a deschis sezonul la proteste. Sătui de batjocură, incompetență, mârlănie, sărăcie și câte și mai câte, oamenii și-au ieșit din pepeni, apoi din case și s-au dus în piață să protesteze și să-și spună fiecare oful: contra guvernului, a lui Băsescu, a opoziției, a taxei auto, a băncilor, a legii sănătății, a legii suporterului, a prețului benzinei, contra Roșiei Montane, a Ținutului Secuiesc sau a administratorului de bloc. Unele ofuri le înțeleg, altele mai puțin, dar la o adică aș avea și eu unele proprii. De-o pildă, aș protesta vehement contra lipsei zăpezii în București. Primăria ar trebui să se doteze nu doar cu utilaje de deszăpezire, ci și cu utilaje de înzăpezire. Admit totuși că pe criza asta e un deziderat cam greu realizabil, cam la fel de greu precum demisia de bunăvoie a întâiului matroz. Deci prefer ca, decât să protestez fără o finalitate certă în piață, să-mi materializez protestul meu pro-zăpadă printr-o ieșire acolo unde zăpada chiar există, prin grija autorităților locale.

Predeal Azuga schi de tură zăpadă brazi


M-am suit dar în mașina echipată corespunzător pentru iarnă și m-am dus până la gară, de unde am luat un tren la Predeal. Scurta repriză de mers pe jos de la gara din Predeal până la pârtie a constituit atât încălzirea pentru concurs, cât și prima mea luare de contact cu omătul în sezonul 2011-2012. La urcarea în telescaun am avut satisfacția de a fi printre primii 4-5 clienți pe ziua respectivă. Din păcate a fost doar o satisfacție morală, organizatorii neacordând premii de profil în acea zi.

iarna zăpadă schi de tură Baiului

Ajuns sus, la „Clăbucet plecare”, mă pregătesc de plecare: ultimele verificări ale echipamentului, o recapitulare mentală a traseului – așa vine vorba, că oricum nu-l știu, că n-am mai umblat pe el, dar de-aia mi-am luat GPS. Tot la capitolul pregătiri aș fi inclus și o scurtă sesiune foto, dar ceața s-a pus de-a curmezișul splendidei priveliști care se deschide de aici către Bucegi și Postăvaru.

Predeal iarna zapada schi de tura munti
Cam asta e panorama pe care am ratat-o din cauza ceții. Noroc cu arhiva.

Ca să nu plictisesc prea tare participanții la miting cu revendicări legate de detalii ale traseului, iată platforma-program a acestuia aici. Diferența față de ce se vede acolo e că am plecat de la Clăbucet, am coborât puțin pe pârtia Cocoșului, apoi prin pădure la Susai, și abia puțin după Susai am intersectat traseul prezentat (așa e, sunt un protestatar leneș, am preferat să preiau revendicările altora și să operez minime modificări povestite pe gură). În total vreo 20 de kilometri, cât pentru o mică etapă de raliu trans-județean.

Azuga Predeal zapada brazi schi de tura

În fapt, cea mai mare parte a traseului e un drum forestier. În ciuda ninsorilor consistente care au căzut în ultima vreme, există porțiuni unde se văd colți de piatră, pentru că lamele și utilajele forestiere au făcut exces de zel în îndepărtarea zăpezii, pentru transportul în condiții optime al cherestelei pentru export. Asta e chiar culmea, zăpada în jur e de juma de metru și eu trebuie să am grijă să nu-mi zdrelesc schiurile ! Zicând în gândul meu 2-3 proteste neaoșe la adresa silvicultorilor legali și ilegali (dincolo de aspectul juridic, nu e nicio diferență între ei când te uiți la efectele care se văd pe coamele munților), alunec încet, dar spornic pe valea Azugii, care desparte Clăbucetele Predealului de munții Neamțului.

Azuga Predeal zapada brazi schi de tura

Din când în când, pe lângă vreo casă izolată, câini fioroși mă latră de după garduri de fier și căței cu gura mare mă latră de aproape. Bine că nu invers.

zapada schi de tura Azuga Predeal gheata

Ninge potolit. La răstimpuri, soarele încearcă cu greu să-și ițească fața dintre nori, dar nu reușește decât să-mi aducă aminte de două celebre versuri din „Iarna” lui Alecsandri.

Valea Azugii iarnă Azuga schi de tura brazi munte

E aproape de necrezut că aici, printre Clăbucetele Predealului, peisajul pare desprins din basmele lui Andersen, iar nici 50 de km mai la sud e piatră seacă. Să fie încălzirea globală de vină ? Atunci jos încălzirea globală !

zapada schi de tura Valea Azugii Predeal Azuga brazi munte

A fost o tură lejeră, de reacomodare cu iarna, cu schiurile, cu clăparii – mai ales cu clăparii, deoarece, după un an de inactivitate, s-ar părea că picioarele mele, scăpate din strânsoarea disciplinei, au început să crească în direcții imprevizibile, iar acum clăparii încearcă să le readucă la ascultare. Evident, pcioarele, deja deprinse cu sandalele și cu huzureala din caiac, protestează neautorizat, dar pașnic. Însă clăparii intervin în forță, cauzând bășici, vânătăi și dureri crâncene protestatarilor. Aceștia solicită insistent alegeri anticipate, adică alți clăpari, dar bugetul de austeritate nu permite așa ceva, de aceea pentru moment am suspendat democrația și am instituit dictatura actualilor clăpari, cărora le cer totuși moderație în intervenție, pentru a nu mai provoca victime. Dar eu privesc cu optimism pe harta următoarelor mitinguri, că doar iarna protestelor e abia la început iar până în martie mai e cale lungă.

iarna zapada schi de tura Azuga Predeal Valea Azugii munte

P.S. După două zile am dat o raită prin Poiana Brașov, pentru o repriză de schi clasic împreună cu Mihnea. Dincolo de plusurile și minusurile aferente unei astfel de ieșiri, a fost un excelent prilej de a-mi reaminti de ce m-am apucat de schi de tură…


Alt P.S. După doar câteva zile de la protestul meu non-violent, dar hotărât, a venit iarna și în București. De atunci încoace ninsoarea nu s-a oprit decât pentru a mai face loc gerului. N-am știut ce efecte poate avea un protest pașnic ! Dacă am reușit eu să aduc iarna, păi demisia guvernului e deja mizilic…

6 comments

  1. Maestre, ma gandesc ca aceasta tura protestatara ar putea constitui si un bun antrenament pentru o eventuala rezistenta in munti(ulterioara protestelor)…

  2. Nu m-am gândit la acest aspect, dar sper totuși, atât pentru binele public cât și pentru binele naturii ca protestele să aibă succes și să nu ajungem la situația când românii ar fi nevoiți să se retragă în munți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.