Danube Delta kayak

Cu caiacele prin Deltă

Să tai Delta de-a curmezișul la padelă. Asta e ideea pe care am rumegat-o încă de când mi-am pus întâia oară posteriorul în caiac. După doi ani de practică am hotărât că e momentul să încerc.

Gorgova Delta Dunării Sulina peisaj dimineață pescuit caiac

Cine și cu ce:

Delta Dunării caiac fotografie Vali Silviu Florin

De la stânga la dreapta: Silviu, cu un Brittany 16.5 roșu, eu cu Quest-ul 10 galben (cunoscut și sub numele de scenă de Corcodel) și Vali cu un Bilbao albastru. Ne-am găsit pe feisbuc, iar câteva telefoane și două jumătăți de întâlnire live ne-au fost de ajuns pentru pregătiri.

Unde:

Delta Dunării GPS Tulcea Sarichioi Razelm

Tulcea – braț Tulcea – canal Mila 36 – Șontea Veche – Șontea Nouă – Lac Fortuna – Maliuc – braț Sulina – Gorgova – canal Gorgova – lac Gorgova – lac Potcoava – canal Litcov – lac Isăcel – lac Durnoleatca – lac Uzlina – Uzlina – braț Sf. Gheorghe – canal Dunavăț – canalul Lipovenilor – Gura Dunavățului – lac Razelm – insula Popina – Sarichioi.

Ziua 1

Plecare împrăștiată din București cu noaptea-n cap, regrupare la o cafea într-o benzinărie pe A2 (ocazie cu care fac cunoștință cu Silviu). Rulaj în coloană până la Sarichioi – care va fi punctul terminus al expediției pe ape – unde lăsăm o mașină (Loganul meu) la o pensiune și grupăm două caiace pe Passat-ul lui Vali. Încă 30 km până la Tulcea, cumpărături de ultim moment la Penny (Vali n-are pălărie de soare), coborârea ambarcațiunilor pe malul Dunării. Eu fac planton 2 la bărci și bagaje, băieții duc mașinile la loc sigur și revin cu un taxi.

Tulcea bac Dunăre caiac
Așteptând fluxul, precum navigatorii epocii romantice

Am pornit GPS-ul, am strigat încă odată catalogul și am pornit pe valurile Dunării. E aproape 4.

caiac Delta Dunării brațul Tulcea

Abia ne dezmorțim padelele, că facem stânga pe Mila 36, mai plutim oleacă duși de curent și e timpul să căutăm loc de înnoptat. Prima zi de vâslit a fost ca o plimbare în Herăstrău.

Delta Dunării caiac peisaj pădure apă

Cât ai zice (și prinde) “pește”, eu și Vali întindem cortul, Silviu întinde undița. Până la lăsarea serii avem un crăpcean și câțiva cărășei. Păcat că nu avem pe ce-i frige. Tentativa noastră cu țepușe eșuează destul de lamentabil. Noroc cu conservele !

noapte Mila 23 caiac camping

Ziua 2

Nu-i nici amiază și deja am plecat ! Eu am reușit să-mi tai un deget până la os cu brișca din dotare iar acum padelez cu grijă să nu reînceapă sângerarea prin pansament. E cald, dar e frumos. Cursul apei ne duce la vale fără mare efort din partea noastră, care avem timp să admirăm Delta.

caiac apă Dunăre Fortuna pădure

Cuprinși de entuziasm, trecem de cotul Condura, unde era planificată a doua noapte în cort, și ajungem în Fortuna.

caiac Delta Dunării lac padelă vegetație
Pe lacul Fortuna

Delta ne vrăjește cu infinita diversitate a faunei sale. Pe lângă un majestuos pelican, am plăcerea să văd de foarte aproape un frumos exemplar adult de lipitoare (Hirudo medicinalis), hrănindu-se tacticos cu ce a mai rămas din sângele meu. Pentru a-și maximiza șansele, a încercat la laba piciorului. Îi curm abrupt cina (că e deja trecut de 6) și scot piciorul la uscat. În această poziție bucolică traversez Fortuna. La intrarea pe canalul spre Maliuc e un prag înalt de nisip unde reușesc premiera de a eșua. M-aș da jos să împing Corcodelul, dar într-un picior e mai greu. Finalmente ajung pe canal care – ghinion ! – curge contra. Sângele s-a făcut un fel de Tempera, în schimb, de la poziția asimetrică, spatele mă doare de văd alb-negru.

Am găsit loc de cort – sub o salcie. Țânțarii l-au găsit înaintea noastră, dar ei n-au cort, așa că-l folosesc pe al nostru. Autanul nu prea-i impresionează, doar mirosul suav de transpirație îi mai pune pe fugă. Pe care nu, îi aplaudăm bucată cu bucată. Am donat destul sânge pe ziua de azi, nu mai am de dat !

Fortuna Maliuc caiac camping seară țânțari cort soare vegetație


Ziua 3

După cei peste 25 km de ieri, azi avem doar vreo 10. Lejer. Așa că îmi permit și o scurtă sesiune de birdwatching în zori pe malul Fortunei. Pe răcoare și cu tensiunea sanguină redusă în urma tratamentului din ajun judec mai limpede și realizez că am lăsat cheile Loganului (care ne așteaptă la Sarichioi) în Passatul lui Vali, parcat la Tulcea. Oscilez între ciuda de a fi atât de zevzec și admirația pentru luciditatea de a-mi da seama la timp. În final mă decid pentru admirație.

dimineață Delta Dunării Maliuc apă pădure caiac

Revenit în tabără, băieții sunt deja la cafea, iar Silviu nu rabdă să nu mai dea puțintel cu undița în apele mâloase ale canalului.

Delta Dunării Maliuc Fortuna caiac pește undiță

După ce o implic și pe nevastă-mea în reușita expediției, rugând-o tandru să expedieze cheile de rezervă pe adresa pensiunii din Sarichioi, reluăm navigația. În nici 2 ore ne vărsăm în brațul Sulina. La propriu, căci ajungem pe o plajă drăguță și putem face o baie faină în Dunăre și o poză de grup (vezi mai sus).
Până să se usuce slipul deja am ajuns la Gorgova, unde ne așteaptă pentru prima dată o cameră cu pat și duș, la pensiunea Duna Delta a unui amic păsărar din Odorhei, Barni.

Delta Dunării turism caiac Sulina case lipovenești stuf Barni

Până la cină, când Barni ne așteaptă cu o mirifică plachie de somn (sau de șalău, nu mai rețin exact) e destul timp nu doar pentru deparazitare, ci și pentru o repriză de tras la avat pentru Silviu și Vali, însoțiți de Călin, șeful departamentului de pescuit în cadrul pensiunii Duna Delta. Eu aleg o plimbare prin împrejurimi, pândind ceva păsărele și lumina apusului de soare.

apus Delta Dunării canal caiac

…ah, ce bine e în pat !…

Gorgova apus Delta Dunării apă caiac

Ziua 4

Se crapă de ziuă. Silviu pleacă cu Călin la o nouă repriză de avat. De data asta aleg să-i însoțesc, în timp ce Vali continuă negocierile cu Moș Ene.

pescuit avat Delta Dunării Gorgova Sulina caiac
Avatul lui Silviu mă lasă rece, însă răsăritul face toți banii.
Silviu pescuit răsărit Delta Dunării Sulina Gorgova caiac

Aflu cu această ocazie că avatul e un pește nu foarte gustos, motiv pentru care mulți dintre ei sunt pescuiți efectiv de plăcere și la modul sportiv – adică catch and release.

Delta Dunării Sulina caiac dimineața apă

E timpul să ne luăm rămas bun de la Duna Delta, în schimb Delta Dunării mai are multe să ne arate.
Un entuziast hei-rup colectiv asigură transbordarea caiacelor pline cu bagaje din canalul Sulina în canalul Gorgova, peste dig, iar de aici până în lacul omonim mai e o aruncătură de mulinetă.

lac Delta Dunării apă caiac stuf Beștepe
Dealurile Beștepe văzute de pe lacul Gorgova

N-avem noi busolă și sextant ca Vasco da Gama, dar avem GPS. Astfel traversăm cu succes cel mai mare lac al Deltei interioare, nimerind cu o aproximație de câteva zeci de metri discretul canal ce face trecerea în următorul lac, Potcoava.

Delta Dunării nuferi stuf caiac vegetație lac Potcoava Silviu apă

Din Potcoava se trece, urmând canale cu vegetație luxuriantă, într-o altă salbă de lacuri: Isăcel, Durnoleatca, Uzlina. Este inima Deltei, aici nuferii albi și galbeni împart stăpânirea apelor cu stuful.

Delta Dunării Litcov Isăcel pădure apă vegetație caiac padelă

Apele care au curs repede prin Bavaria, au fost cântate de Strauss la Viena, au oglindit Hradul Bratislavei și Cetatea Budei, au fost poluate de sârbi la Pancevo și au răcit reactoarele de la Cernavodă, se relaxează molcom și se întind leneș sub covorul de nuferi și plauri. De asta am venit în Deltă.

lac Delta Dunării caiac vegetație apă
stuf Delta Dunării caiac padelă Vali apă
Delta Dunării apă nuferi vegetație caiac
Delta Dunării Isăcel apă caiac padelă nuferi

Nu mai e mult până la Uzlina, parcă nici nu se simte că pe canalul de legătură urcăm contra curentului.

pensiune Uzlina Delta Dunării turism caiac

La Uzlina poposim la Casa dintre Sălcii, prilej de un nou duș, dar și de un binevenit șpriț rece de Gorgova (numit astfel după localitatea de unde am cumpărat și cărat vinul și apa minerală), totul agrementat cu bucate pescărești gătite măiestrit ca în Deltă. Parcă și țânțarii sunt mai apatici.

Isăcel lac Delta Dunării caiac apă nuferi stuf vegetație


Ziua 5

Zi grea. Ne așteaptă aproape 40 km de marș până în Razelm. Cursul Dunării ne ajută copios, abia reușim să andocăm caiacele la o stație de carburanți, prilej de glume voioase dar previzibile. Alimentăm – Brittany-ul lui Silviu merge cu Timișoreana fără plumb, eu bag Diesel-Cola iar Vali are nevoie doar de apă la radiator. Ceva mai încolo poposim la marginea unei păduri rare de plopi pentru a scăpa de lichidele ingerate, prilej cu care Vali si Silviu găsesc resturi de accesorii pescărești cu care speră să dea marea lovitură la masa de seară: linguriță și fir de nylon. Să vină bibanii și știucile !

pescuit caiac Delta Dunării apă undiță linguriță

N-a fost să fie, căci Silviu, care pescuia în timp ce naviga (sau naviga în timp ce pescuia, depinde de perspectivă), reușește să agațe firul într-o salcie de pe Canalul Lipovenilor

Canalul Lipovenilor Delta Dunării caiac înot coarne
Una din vacile care nu se pot hotărî pe care mal al Canalului Lipovenilor să pască

La Gura Dunavățului, unde canalul Dunavăț debușează în Razelm, ne decidem cu greu la un loc de campare, atât din cauza configurației malului, cât și de răul țânțarilor, care au de recuperat după apatia de la Uzlina. E abia 6, dar se anunță o noapte grea.

Asfințit Delta Dunării caiac apă seară

Dar mai înainte, cât Silviu își încearcă norocul tot cu accesoriile inițiale, prind ocazia unor poze la asfințit pe Razelm.

apus Delta Dunării soare Razelm lac caiac eoliene
Ciorbă de energii regenerabile

Silviu a prins câteva roșioare, dar se pare că nu are cine să le mănânce: Vali s-a retras strategic în cort, iar noi  îl urmăm curând, căci atacul blestemaților cu trompă e teribil. În cort reușim să-i combatem mecanic, însă aerul e irespirabil. Cortul meu de 3 persoane este excelent pentru creastă, dar în Deltă, umplut la capacitate nominală, pică cu brio proba ventilației. Învățătură de minte pentru data viitoare. Nu ne rămâne decât să așteptăm în liniște potolirea furiei țânțarilor de afară, ca să putem deschide cortul. Bine, “în liniște” vine vorba, că niște potăi turbate latră întruna, adăugând încă o calamitate la lista celor care deja se puneau de-a curmezișul binemeritatului nostru somn.

Ziua 6

Traversarea Razelmului până la Sarichioi, via insula Popina. Razelmul are un renume destul de prost, pe care avusesem deja prilejul să-l verific încă de la prima mea aventură caiacistică. Și azi bătea un vânticel nu prea tare, dar destul cât să încrețească fața lacului. Din fericire valurile bat cam în direcția în care avem și noi treabă.

lac Razelm Delta Dunării apă caiac
Insula Popina

Pe mal la Popina facem un scurt popas. Aș fi făcut bucuros și o baie, dar apa abia ajunge la genunchi, așa că dăm bătaie spre Sarichioi, unde mândra biserică lipovenească strălucește în soare pe post de far.

biserica lipovenească lipoveni Razelm lac caiac Delta Dunării apă sat

La pensiunea Poarta Apelor ne așteaptă Loganul, cheile de rezervă sosite în ajun, dar și gazda noastră, fostul om de televiziune Emanuel Isopescu, convertit la agroturism. Cum ultima etapă de marș a fost scurtă, avem timp berechet să dăm o fugă la Tulcea după celelalte două mașini, să facem un duș, să mâncăm un magnific borș de pește, ba chiar și să facem turism electoral la secția locală de votare unde are loc un frumos referendum.

caiac padelă lac Razelm Delta Dunării Sarichioi pensiune Poarta Apelor tricolor
“Tricolorul” tras la mal, primind onorul padelelor reunite

În Ziua a 7-a până și Dumnezeu s-a odihnit. Noi ne-am retras în sfârșit la depourile noastre, deja cu gândul la aventura anului viitor.

Sarichioi pensiune Poarta Apelor Isopescu caiac Delta DunăriiBilanț în cifre: 122 km navigați, circa 80.000 lovituri de padelă (de presupus câte 40.000 cu fiecare mână), 25 de ore și jumătate de navigație efectivă, viteză medie de deplasare 4.8 km/h cu o viteză maximă măsurată de 12 km/h (Silviu, cu cel mai rapid caiac). 

P.S. – Pe cei care eventual s-ar întreba cum de m-am răbdat să nu pun nicio poză cu păsări țin să-i liniștesc: urmează în episodul viitor.

13 comments

 1. A fost o tură memorabilă, perfectă chiar prin micile ei omisiuni sau imperfecțiuni! La următoarea cu siguranță vom îmbunătăți câteva aspecte legate de logistică și eventual de echipament (în ceea ce mă privește sigur o să am bască și nu o să o las să mă aștepte cuminte acasă în cuier :)). Așa cum am vorbit, propun brevetarea ”căicăcitului” anual prin Deltă și atragerea cât mai multor iubitori de natură.
  Oricum, Florin îți mulțumesc inițiativă și organizare!
  Până la următoarea tură …

 2. Domnu Florin, Capitania Portului Vidraru, reprezentata de Amiralu si Capitanu, va asteapta pentru o noua sesiune de “n-aveti voie aici” impreuna cu prietenii deltaici:)

 3. Frumoasa poveste de calatorie, foarte bine scris…Am fost si noi de curand prin zona si a fost o desfatare, totul mai putin pensiunea Poarta Apelor…Pensiunea a fost o hiba, o pata neagra din pacate a intregii expeditii si…da, in frunte cu fostul om de televiziune Isopescu.

  Numai bine!

  • Nu te contrazic, de acum 2 ani de când am fost acolo am înțeles că lucrurile s-au mai schimbat, în sensul că nea Isopescu nu mai e atât de interesat de businessul turistic și că ar încerca să scape de el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.