covasna copac inele istorie

Compendiu lemnos de istorie contemporană

Astă-toamnă, umblând pe poteci împădurite nu departe de stațiunea Covasna, am găsit pe marginea drumului un frumos trunchi de molid, proaspăt secerat de harnici și pricepuți mânuitori de drujbă. Departe de a fi vreun „gorun al lui Horea”, copacul ăsta, încă falnic și sănătos la 66 de ani, a trăit toată epoca postbelică. Și ar mai fi trăit mult și bine, dacă n-ar fi stat în calea vreunui investitor strategic din domeniul cherestelei neprelucrate.

molid padure Covasna istorie sec XX lemn inele


Molidul nostru a avut și el vremurile lui bune și mai puțin bune, ca oricare dintre noi. Copăcel fiind, creștea ca Făt-Frumos, într-un an cât alții în zece, fiind unul dintre cei care pot spune cu mâna pe clorofilă „ce bine era pe timpul lui Stalin !”. Pe urmă a ajuns copac mare, la casa lui, iar creșterea i s-a mai încetinit. Erau vremuri grele, comuniștii raționalizaseră până și nutrienții din sol. Dar a venit schimbarea de regim silvic din 89 și, vreme de câțiva ani, se vede cum copacul nostru trăiește o a doua tinerețe, spre 50 de ani, inelele de creștere fiind ceva mai distanțate decât în ultimii ani ai lui Ceașcă.

Anii au trecut și molidul covăsnean, ajuns aproape de senectute, și-a mai domolit metabolismul, pentru a nu-i deranja pe copacii mai tineri din jurul său – copacii generației Treebook, zgomotoși, hrăniți cu ploi acide, fără conștiința fotosintezei așa cum o au cei bătrâni.

Într-o toamnă, copacului  născut în vremea Regatului, crescut în comunism sub Dej și Ceaușescu, trecut prin revoluție și tranziție și îmbătrânit ca arbore UE, i-a venit și lui rândul să-l viziteze domnul cu drujba. El ar mai fi vrut să trăiască, dar viața e rânduită de cel de sus, de la Ocolul Silvic. Așa că a căzut și s-a așezat cuminte pe marginea drumului, chelit de crengi, doar-doar o trece careva să-i citească povestea.

copac molid inele padure Covasna istorie evenimente sec XX

 

 

 

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.