photography architecture romania

Bucharest by night

Fotografia e o artă a subiectivului (iaca poznă de clișeu, că doar n-o fi fiind și artă obiectivă pe lumea asta…). Prin lentila camerei, orice poate fi făcut să arate mai bine decât în realitate. Chiar și un oraș ca Bucureștiul. Mai ales dacă e noapte. Și cu asta am ajuns deja cu clișeele la cota 2 (ba chiar 3, cu titlu cu tot), în nici patru rânduri !


Într-adevăr, cu riscul de a-i dezamăgi pe cei care consideră că e de bonton să repeți obstinant că Bucureștiul e un oraș nașpa, afirmația respectivă a devenit un clișeu încă și mai sinistru decât ăla cu „cei mai viteji și mai drepți dintre traci”. Nu scrie nicăieri că obiectivul foto e mai subiectiv decât ochiul liber. Fiecare vede în jur ceea ce vrea – sau mai bine zis e pregătit – să vadă, deși, din punct de vedere senzorial, suntem cu toții dotați la fel.

Ce mai tură-vură pe arătură, am cotrobăit prin cotloanele hardului și am scos la lumină câteva poze făcute pe întuneric în București. În afară de timpul de expunere mare, aceste imagini au în comun faptul că au fost făcute în momente în care orașul e relativ pustiu: noaptea pe la două în timpul verii, sau în zilele de Crăciun, când întunericul și lipsa aglomerației sunt accesibile la ore mult mai prietenoase cu metabolismul.

Bucuresti Bucharest noapte stil brancovenesc church arhitectura

Biserica mânăstirii Stavropoleos. Ca multe alte monumente vechi de pe aceste plaiuri bogate în cutremure, incendii, răzmerițe și sărace în arhitecți și constructori meseriași, și în cazul acestui monument de artă post-brâncovenească principalul element care s-a păstrat din ctitoria originară este pământul de sub construcție.

palat Bucuresti Bucharest military noapte arhitectura

Superbul palat în stil neoclasic al Cercului Militar Național împlinește în 2012 un secol de existență. Fotografia aceasta e făcută acum câțiva ani. Dacă vă duceți zilele astea pe acolo veți surprinde clădirea împodobită într-un mirific voal de întuneric. Deh, e criză, iar puținii bani pe care-i are Armia română se duc în războiul de apărare a patriei din Afganistan și în motorina pentru fregata SH Ferdinand.

Bucuresti Bucharest noapte arhitectura stil art deco neoromanesc

Palatul Ligii Culturale Tinerimea Română, inaugurat în 1929. O sinteză de stil neoromânesc și Art Deco, palatul e mai cunoscut ca sediu al Teatrului Bulandra – sala Izvor. O clădire splendidă, care ar merita o luminație de noapte mai personalizată decât neghioabele becuri stradale care dau întregului oraș culoarea icterului.

Bucuresti Bucharest noapte Justice Palace arhitectura

Și ca dovadă că se poate, iată probabil cea mai mare realizare a Justiției române din ultimele decenii: clădirea restaurată și frumos luminată a Palatului de Justiție. Datând din epoca „fin de siecle”, palatul neo-renascentist își oglindește fațada în luciul Dâmboviței, într-o timidă încercare de a se măsura cu mult mai faimoasele clădiri ale parlamentelor de la Londra și Budapesta.

Bucuresti Bucharest noapte Justice Palace arhitectura Carol Storck

Detaliu – ceasul de pe frontispiciu, străjuit de personajele Forța și Prudența (autor: Carol Storck)
Bucuresti Bucharest noapte arhitectura Dambovita stil modern

La rubrica „așa nu”, un exemplu perfect despre ce se întâmplă atunci când arhitecți nătângi umblă fără lesă prin oraș: clădirea fal(n)ică a fostului Bancorex, trântită pe banii amărăștenilor în plin centru istoric. În față, palatul Vama Poștei (actualul sediu al IGPR) abia dacă se bagă de seamă.

Bucuresti Bucharest centrul vechi church juramant arhitectura

Biserica Sf. Dumitru, zisă și „de jurământ”. Forma actuală datează abia de pe la 1840. Reconstrucțiile și restaurările succesive sunt mai numeroase decât cei 12 apostoli pictați pe frontispiciu.

Bucuresti Bucharest church arhitectura neogotic noapte

Biserica Sf. Spiridon Nou. Terminată în 1858, a fost clădită în stil neo-gotic pe amplasamentul – ați ghicit – unei biserici mai vechi, omonime, de prin secolul 18. Interiorul este pictat de Gheorghe Tattarescu. Până la finalizarea viitorului mastodont al Mântuirii Neamului, Sf. Spiridon va mai ocupa câțiva ani poziția de cea mai mare biserică ortodoxă din București. După care, cine știe, poate se îndură PF să mai investească în câteva reflectoare care să lumineze și restul bisericii, nu doar fațada.

Palatul Cantacuzino Bucuresti Bucharest palace arhitectura eclectic George Enescu muzica

Palatul Cantacuzino, cunoscut și sub numele de Casa cu Lei, construit între 1901-1903 de prințul Grigore Cantacuzino. Politician de frunte al vremii sale, supranumit datorită bogăției sale Nababul, Cantacuzino a dorit să lase mărturie a puterii sale un palat construit la șosea. Ghiveciul stilistic de rococo, neoclasicism și Jugendstil eclectic a rămas moștenire nurorii, Maruca Rosetti-Cantacuzino, recăsătorită mai apoi cu George Enescu.  După moartea compozitorului, soția sa donează palatul statului român, pentru a deveni Casa memorială și Muzeul Național George Enescu. 

Cam asta a fost scurta plimbare nocturnă prin București. N-am urmărit o agendă anume ci, întocmai ca Palatul de mai sus, am alcătuit un mic ghiveci de locuri frumoase din orașul meu, evitând elegant agitația de peste zi sau de peste an. Incredibil, dar în București există locuri precum cel de mai jos. Toată chestia e să nu te rătăcești pe acolo, că n-are cine să te îndrume.

Bucuresti Bucharest noapte arhitectura

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.